Benvinguts

BENVINGUTS

Aquesta pàgina naix amb el propòsit que siga un lloc d’intercanvi d’experiències, on totes les mestres i els mestres d’educació infantil tinguen cabuda.
No tenim cap pretensió que no siga estar amb contacte amb col·legues que tinguen inquietuds, que estimen la seva professió i que
dintre el seu cap hi haja sempre un raconet amb la llum encesa de les idees, per a fer feliços als seus alumnes.
Un racó per a comunicar-nos i que la nostra tasca en l’escola, traspasse les parets, a vegades humides, de les nostres classes.
Un lloc que provoque somriures al saber que el que fem, arribarà a molts xiquets i xiquetes i mestres que ni coneixem.
Un lloc per aconseguir que la nostra tasca no siga fum que es desfà i marxa a ninguna part.
Un raconet, en fi, en el que puguem entrar i trobar-nos com en la nostra casa, segurs que el que fem i transmetem i el que fan i transmeten, quedarà
entre la bona gent que es dedica a una tasca en la que els seus clients, li paguen amb l’estima que no teu preu dels xiquetes i xiquetes de infantil.

Instrucciones de participacion

Si deseas participar en el blog y publicar alguno de tus trabajos, puedes contactar con nosotros
mediante el formulario al final de la página, o enviando la información a paideia2016@gmail.com

lunes, 4 de julio de 2016

Projecte de l'alimentació

En l'últim trimestre del curs vàrem decidir treballar l'alimentació, ja que a l'hora de comprar fuites i verdures, la temporada acompanyada, i a més es planifiquen activitats d'experimentació. Aquest projecte l'hem realitzat per a alumnes de 4 anys.

Per tal de començar organitzàrem amb l'ajuda de les mares una activitat de motivació, tastar distints aliments, per això vàrem fer per una banda aliments salats, canapès de tot tipus, i per altra banda el dolç, un pasteló de fruites.

Seguidament, mantinguérem una conversa en la qual  expresaven allò que sabien i el que volien saber.


Seguidament vàrem començar aprenent els distintos aliments, què ens aporten, perquè són bons...
Començàrem per les fruites i les verdures: Les quals tenen moltes vitamines, i ens ajuden a no caure malalts. Per tal de conèixer-les, eixirem al mercat del poble i compràrem les fruites i verdures de la temporada. Aprengueren les distintes varietats, a saber "llegir" el tícket i a pagar, Aprofitàrem per desenvolupar matemàtiques, contant monedes, sumant unes i altres per tal de pagar, tot amb l'ajuda de l'adult.

Una vegada comprat tot anàrem a classe i aprenguérem sobre un pintor, Arcimboldo, que feia quadres i creacions utlitzant fruites i verdures, i com que era molt divertit ens convertirem en un quadre seu:


Manipulàrem els aliments, coneguèrem el nom de cadascun... En la següent sessió ja organitzàrem, amb ajuda familiar, un taller de confecció d'una broqueta per esmorzar. Abans de tot he de dir que durant tot el curs duem un menú setmanal d'esmorzars saludables, i seguint aquest menú, un dimecres que tocava fruita, organitzàrem aquest taller. Vaig deixar l'horari gran a l'aula perquè els xiquets recordaren cada dia el que tocava per esmorzar.
Broqueta de fruita:

Seguint amb les verdures, analitzàvem quines coneixiem, quines ens agradaven més o menys, escrivirem els seus noms a la pissarra digital i organitzàrem un altre taller, fem una amanida i la tastem.

Per continuar amb el projecte, aprenguérem un altre grup d'aliments, Carn, Peix i Ous, aliments que ens aporten molta energia per estar forts. Per tal d'aprendre un poc més férem una eixida a la carnisseria i peixateria, on visualitzàrem els distints tipus de carns i peixos que hi han. Aprofitàrem per llegir els cartells, i per comprar, per fer-nos en l'aula per a desdejunar un entrepà. Per tal de poder-lo fer, anàrem també a la panaderia, i amb tot ja comprat i pagat (reforçament de les matemàtiques), i amb ajuda de familiars ens férem entrepans a l'aula. Ens posàvem oli, formatge, petxuga de pavo, toninyeta ( al haver molt àrabs a l'escola que segueixen la religió musulmana, ens adaptàrem i respectàrem un poc, i no compràrem res que no pogueren consumir)


Seguidament, era el torn dels lactis (fan forts els nostres ossos), miràrem i buscàrem quins eren els principals lactis, i una vegada aprés férem un experiment. Crear pintura Comestible, amb llet condensada, i colorant. 

Per acabar amb els aliments, aprenguerem sobre els llegums i cereals. Cadascú havia de portar un poc de llegums i cereals de casa i així conèixer els distints tipus que hi ha. En assemblea els miràvem, els tocàvem, els oloràvem, i una vegada manipulats i familiaritzats amb ells el que férem fou una composició per tal de crear un dibuix.

Per acabar aprenguérem els hàbits saludables bàsics, com menjar saludablement, i vingué una nutricionista a fer-nos una xerrada sobre la piràmide de l'alimentació, a més, organitzàrem en el menjador de l'escola un esmorzar saludable amb: fruites, llet, cereals, galetes, tostades, sucs naturals, iogurts...

Continuant amb els hàbits, vingué una dentista per tal d'explicar-nos la importància de rentar-se bé les dents després de menjar. Desprès de la xerrada esmorzaren i feren un experiment. La dentista els donava un pastilleta de color morat, i se'ls feien totes les dents morades, i desprès els donava a cadacú un raspall i pasta de dents, on s'havia quedat morat significava que no s'havia raspallat bé, la gran majoria deixaren morats els queixals.

Altres activitats que férem foren les següents:
Eixida a la fàbrica de conserves:

Ens fèiem sucs tots els dies per esmorzar:

Anàvem creant el mural del projecte:
Racó del projecte, supermecat i cuineta, feta pels pares i mares amb cartró, i taula de llum amb fruita seca:

I per últim durant tot el projecte elaboràvem el nostre lapbook, on recollim tot allò que hem fet,
expose dos exemples, el que han elaborat ells, i un que he elaborat jo de base i organització per tal de dur-ho a terme.