Benvinguts

BENVINGUTS

Aquesta pàgina naix amb el propòsit que siga un lloc d’intercanvi d’experiències, on totes les mestres i els mestres d’educació infantil tinguen cabuda.
No tenim cap pretensió que no siga estar amb contacte amb col·legues que tinguen inquietuds, que estimen la seva professió i que
dintre el seu cap hi haja sempre un raconet amb la llum encesa de les idees, per a fer feliços als seus alumnes.
Un racó per a comunicar-nos i que la nostra tasca en l’escola, traspasse les parets, a vegades humides, de les nostres classes.
Un lloc que provoque somriures al saber que el que fem, arribarà a molts xiquets i xiquetes i mestres que ni coneixem.
Un lloc per aconseguir que la nostra tasca no siga fum que es desfà i marxa a ninguna part.
Un raconet, en fi, en el que puguem entrar i trobar-nos com en la nostra casa, segurs que el que fem i transmetem i el que fan i transmeten, quedarà
entre la bona gent que es dedica a una tasca en la que els seus clients, li paguen amb l’estima que no teu preu dels xiquetes i xiquetes de infantil.

Instrucciones de participacion

Si deseas participar en el blog y publicar alguno de tus trabajos, puedes contactar con nosotros
mediante el formulario al final de la página, o enviando la información a paideia2016@gmail.com

martes, 10 de enero de 2017

Projecte de la Prehistòria




El projecte de la prehistòria va començar en una activitat de motivació. Els xiquets un dia normal a les 9 acudiren a l'escola, però quina fou la seua sorpresa que en entrar començaren a escoltar uns sorolls de màquines i al final del corredor es toparen en una màquina del temps. Decidírem que per a entrar a la màquina del temps, havia d'entrar algú ben valent, així que cridàrem al mestre Javi, i quina va ser la nostra sorpresa quan va sortir d'ella, es va convertir en un troglodita. Havíem viatjat a la Prehistòria!









En entrar a l'aula ens adonàrem que hi havia un racó nou, una cova prehistòrica, a més en aquella cova hi havia un ou! vàrem arribar a la conclusió que podria ser de Dinosaure, així que el vàrem cuidar uns dies.


A continuació,  vàrem expresar allò que sabien de la Prehistòria i allò que volien saber.

Un dia ens adonàrem que l'ou començava a trencar-se i si, era un Dinosaure! Quina emoció, el seu nom era Rex, però vàrem estar investigant un poc més sobre els Dinosaures, i vàrem descobrir que era un Triceratops, vàrem aprendre que eren hervìvors i molt grans. 

Però desprès de tot açò ens va vindre al cap un dubte, els troglodites i els Dinosaures convivien en la Terra? No! vàrem aprendre que els Dinosaures s'extinguiren fa molts anys per un meteorit.


















Després d'una xicoteta investigació sobre els Dinosaures, ens proposarem fer un mural d'allò aprés. Per tal de fer-ho havíem d'aprendre a treballar en equip, Cadascú de l'aula es dedicava a realitzar una part del mural i ajudar-se entre tots.






A partir d'aquest moment, començàrem a investigar més sobre la Prehistòria, sobre el Paleolític, avisàrem a les famílies què és allò que els alumnes estaven aprenent a l'escola, i començaren a arribar a l'aula materials per al racó, com:

Uns elaboraren ferramentes pròpies del Paleolític.










Amb ajuda familiar varen portar una maqueta de la vida en el Paleolític,

Un joc de taula, que era una adaptació del joc de l'Oca, però era el Joc Troglodita


Un llibre amb informació recollida.










Un dominó troglodita, un mural sobre informació recollida de la prehistòria


Uns tratges de troglodites, El joc del tres en ralla troglodita.

Llibres informatius sobre l'etapa de la Prehistòria, puzzles, visionats de coves que visitaren el cap de setmana, fotografies...

Aprenguérem cançons a l'aula com aquestes:

https://www.youtube.com/watch?v=3vyVy_35n7U

https://www.youtube.com/watch?v=DcdZ01DSZT4

Per tal d'aprendre'ns la lletra de les cançons, s'elaborà un musicograma, que vàrem deixar en el mateix racó del projecte perquè sigueren ells els que organitzaren les estrofes de les cançons apreses.

Un altre joc, era per treballar la lecto-escriptura, i el vocabulari del projecte, a través de la taula de llum, on en cada got representava una lletra i tenien que formar les paraules corresponents a les imatges

 Utilitzaren els bits per aprendre el vocabulari més important del tema, havien de relacionar imatge amb la seua paraula corresponent. A més els servia com a introducció a la lectoescriptura.
 A aquestos bits, li afegirem les coves més importants que aprenguerem.
Poc a poc elaborem una línia del temps que anàrem completant de totes les etapes de la prehistòria, des dels dinosaures, passant per l'evolució de l'humanitat i el Paleolític, el pròxim projecte continuàrem amb el Neolític
 Com a activitat i per tal de fer la nostra cova representativa de l'aula, férem pintures rupestres, en les quals utilitzàrem carbonet per tal de dibuixar els animals prehistòrics, i per pintar-los espècies com pimentó i curri.























També férem ferramentes paleolítiques, usant pals i pasta Das.  
Aquest fou el resultat

 Durant tot el procés d'aprenentatge elaboràrem un lapbook, on anàvem recollint tota la informació i tot allò que anàvem fent i aprenent.




Ampliàrem el projecte amb el visionat de la película dels Croods

i d'excursió a passar el dia troglodita:


i per útim, i com a avaluació de tot allò aprés, férem entre tots el mural del projecte:


El resum de tota aquest etapa quedà exposada en el corredor:

Abans de la Prehistòria existiren els Dinosaures:

i després de molt s anys, l'home ha anat evolucionant des de l'Australopitecus, fins l'Homo Sapiens


Les cançons en relació al projecte també teniren el seu lloc al corredor:


Les coves que aprenguerem, i la nostra pròpia de classe, així com els treballs realitzats a través del Lapbbok



 Els animals del Paleolític:


 El gran invent fou el foc:


  Utilitzaven ferramentes per a caçar els animals, i a més fèien Pintures Rupestres:


Amb la pell dels animals feien la seua roba:




Una vegada acabada la primera etapa de la Prehistòria, continuàrem amb la següent, El Neolític:
continuarem aprenent cóm vivien, com vestien, a què es dedicaven, i grans invents d'aquesta etapa.
Per tal de començar, com en tots els projectes ens preguntàrem que es el que volíem aprendre:


Com ja començaren a escriure ells sols, cadascú en un "pósit" va escriure allò que volia saber, i desprès vàrem fer un resum a la pissarra del Vull saber...


He d'afegir, que en aquest segon trimestre i amb col·laboraió de tot el centre, organitzàrem la setmana cultural en relació en aquest projecte, així que tant infantil com primària investigaren sobre les distintes etapes des de la Prehistòria. S'exposaren tots els treballs als corredors de  l'escola, convertint-la en un pas arreu la història.

Continuant amb el Neolític, començàrem a investigar com vivien, ja que va haver un canvi substancial, ja que passaven de ser nòmades per ser sedentaris. Construien barraques amb palla, fang, pedres... per tal de realitzar una activitat manipulativa, férem un mural d'una barraca Neolítica, just amb fang i palla



Aprenguerem que les barraques les construien al costat dels rius per aprofitar l'aigua, la fertilitat, la pesca...

Seguidament ens centràrem en la roba, també hi hagué un gran canvi, perquè inventaren el telar, per a poder cosir la seua pròpia vestimenta, així que cadascú en l'aula va fer el seu propi telar, primer, en férem un entre tots, seguidament, cadascú el seu individual.


Després aprengueren que la seua alimentació canvià per complet i començaren a sembrar, i domesticar als animals. Els primers animals foren: Ovella, cabra, porc, gos, i la vaca. Per tal què entengueren allò de les plantacions, nosaltres plantàrem semilles de tomaques Cherry.









Organitzàrem també el mural de la agricultura




i la  ramaderia:








Per tal de recol·lectar tot allò sembrat utilitzaren els atuells, fets d'argila. Així que com no, férem els nostres propis atuells, i amb pals i petxines els decoraven: Es dedicaben a l'Alfareria.

I per últim, l'invent més important fou la roda, usada per a llaurar el camp, i treballar els atuells. La roda l'elaborarem amb les caixes dels formatges, les forràrem de periòdics, les pintàrem del color de la pedra, i els afegirem el pal de fusta:


Seguidament treballàrem la cançó de la maquina del temps, i el vocabulari treballat:


Com he dit abans, tots aquestos treballs foren exposats en el corredor, explicat pels propis alumnes del cicle d'infantil, per tal que els familiars, i els demés alumnes pogueren veure tot el treball realitzat durant els dos trimestres. Per a concloure en la setmana cultural, cada aula preparà un ball  amb la vestimenta típica de cada etapa:



I per últim així va quedar el nostre treball de descobriment del Neolític i la Edad dels metalls.
Tot elaborat per ells mateixos, com hem vist abans, primer amb activitat manipulatives, i desprès amb fotos i l'explicació.











No hay comentarios:

Publicar un comentario